Гуківський Павло 1767-1768

151

П. Гуковський був першим Харківським міським головою. Виходець із Слобідсько-Української козацької старшини, відставний сотник. У 1757 р. полкова канцелярія призначила його помічником сотника Я. Голуховича для виконання обов'язків з вироблення та втілення в життя заходів для боротьби з пожежами у місті. У 1766 р. був власником одного з шинків у Харкові.

1767 р. був обраний Харківським міським головою. Конкретних адміністративних функцій не виконував, обіймаючи посаду “на той випадок, якщо дані будуть від верховної влади якісь особливі накази, що належать до загальної міркування, та положення всіх мешканців міста” близько року.

З 1771 р. посада міського голови стала у Харкові постійною.

У 1780 р. був утворений містовий магістрат, що складався з бургомістрів, ратманів і займався справами купців, міщан та цехових. Функції міських голів і магістратів були належним чином юридично розмежовані, вони багато в чому перепліталися і дублювалися.

У 1785 р. імператриця Катерина II підписала "Грамоту на права та вигоди міст Російської імперії",1 визначала принципи формування та діяльності міських громадських управлінь. Городове становище 1785 р. було суперечливим мало визначеним. Органи міського самоврядування (загальна дума і шестиголосна дума) обиралися за міськими станами "міським товариством", члени якого були вписані в міську обивательську книгу. Загальна дума обирала зі свого складу "шестигласну" за становим принципом: по одному представнику від кожної станової групи. Все те саме "суспільство" обирало міського голову. Вибори проходили раз на три роки. Зі створенням міських дум питання міського господарства з ведення магістратів та ратуш вилучалися.

Городове становище 1785 р. зобов'язувало представників міських станів до неоплачуваної служби з міського самоврядування. Дворяни ж були звільнені від цієї свого роду повинності, чим і користувалися, ігноруючи участь у міському громадському управлінні як заняття “неблагородне”.