Нові проекти реконструкції Харкова після війни 2023

-
23:25
339

Презентовано сім пілотних проектів відновлення Харкова

Презентація відбулася під час інвестфоруму «Рестарт Харків», повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як повідомив мер Харкова Ігор Терехов, збитки, завдані росіянами інфраструктурі міста, оцінюються в 9,5 млрд доларів, такі витрати можуть покрити лише міжнародні партнери, установи та приватні інвестори.

У ході конференції було представлено майстер-план міста, розроблений Фондом британського архітектора Нормана Фостера на замовлення Європейської економічної комісії ООН (UNECE) та сім пілотних проектів.

«Стійкість Харкова перед викликами безпеки – це натхнення для всіх міст України та для нас, ваших міжнародних партнерів. Внаслідок повномасштабного вторгнення росії Харків отримав значні руйнування. Важливо, щоб він був відновлений за принципом build back better», — повідомила директор департаменту лісів, землекористування та житлового господарства Європейської економічної комісії ООН Паола Діда.

За її словами, найближчим часом передбачається підготовка семи пілотних проектів, організація міжнародного конкурсу на проекти відновлення площі Свободи та прилеглої території та конкурс для українських архітекторів з відновлення пошкоджених панельних житлових будинків.

«У нас (ЄК ООН) буде стратегічне керівництво та можливість фасилітації інвестицій», — наголосила Діда.

На форумі, зокрема, було представлено проекти створення наукового кварталу (на місці ринку Барабашово), створення сучасного транспортного вузла та торговельно-розважального культурного центру на території залізничної станції приміського вокзалу «Левада», нового ТЦ біля Південного вокзалу, реконструкції простору Лопанської набережної, «Міста в місті» Oleksiivka City, смарт-сіті та створення муніципальної служби таксі на електромобілях.

Науковий квартал буде створено на території колишнього ринку Барабашова. Проект має на меті стати флагманським для нового генерального плану Харкова: новий мікрорайон у серці Харкова, який позиціонуватиме місто та країну на передовій інновації, технології та урбаністики.

Орієнтовна площа становитиме близько 140 га з потенціалом для подальшого зростання. Ринок Барабашова збережеться, але у модернізованому та компактному варіанті. На решті територій буде створено мікрорайони змішаного використання, які поєднали потенціал наукових парків та сучасні підходи для створення житлових районів.

Приміський вокзал «Левада» поєднає транспортний хаб, торгово-розважальний та культурний центр. Приміський вокзал планують заглибити у землю та з'єднати на одному рівні зі станцією метро «Проспект Гагаріна». Загальна площа комплексу – 51,6 тис. кв. м, з них офіси – 31,3 тис. кв. м, комерційні приміщення – 20,4 тис. кв. м. Орієнтовний обсяг інвестицій – $88 млн.

Новий ТРЦ біля Південного вокзалу – комплекс із дворівневим підземним паркінгом, який за допомогою підземного та надземного пішохідних переходів планують з'єднати з будівлею вокзалу, частину площ якого також пропонується підключити до торговельного центру. Загальна площа 53,4 тис. кв. м, зокрема паркінг 18 тис. кв. м. Територія в 1,8 га навколо, включаючи частину привокзальної площі, буде перетворена на сучасний громадський простір з розвиненою пішохідною та велоінфраструктурою. Орієнтовний обсяг інвестицій – $96 млн.

В результаті реконструкції Лопанської набережної буде додано ще близько 400 метрів променаду вздовж річки. На перетині вулиці Полтавський Шлях та Лопанській набережній пропонують звести триповерхову будівлю Арт-галереї. Орієнтовний обсяг інвестицій – $5 млн.

Новий мікрорайон Oleksiivka City на 22 га проектується за концепцією «місто в місті», складатиметься з 16 житлових кварталів (черг), для яких запроектовано три дитсадки, школа, стадіон, офісні та торгові приміщення, підземні паркінги та наземні автостоянки.

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...