Карпов Артемій 1784-1789

91

Артемій (прип. – Дорофійович) Карпов наприкінці XVIII ст. належав до еліти харківського купецтва. Виходець із Єлисаветграда. У 1782 р. записався до 2-ї гільдії харківського купецтва з капіталом в 6000 руб.

У 1784 р. був обраний міським головою. Обіймав цю посаду два трирічні виборні терміни. Д. І. Багалій так оцінював його особисті та ділові якості: “далеко не пересічний, ... розумний, чудово знайомий зі своїми правами та обов'язками... умів відстояти і себе, і міське суспільство, і думу, не пасуючи ні перед якою владою”.

У 1787 р. на чолі депутації городян привітав Катерину II під час її приїзду до Харкова.

Перебуваючи на чолі Харківського міського самоврядування, вступив у 1786-87 р.р. у конфлікт із губернським магістратом. Справа А. Карпова було передано до Кримінальної палати. У 1787 р. суд прийняв бік міського голови. Після закінчення терміну перебування на посаді, 1790 р. був звинувачений губернським магістратом у фінансових порушеннях, а також у тому, що не зробив фінансового звіту про свою діяльність

Серед міських голів кінця XVIII – перших двох третин ХІХ ст. непересічних особистостей було небагато. Винятком тут був, мабуть, лише Є. Є. Урюпін, який не тільки мужньо захищав права міста перед “сильними світу цього”, а й зробив свій внесок у справу культурного розвитку Харкова та губернії.