Водні страждання Донеччини

-
13:45
134

Водні страждання Донеччини

Не пити воду з-під крана та не використовувати її для приготування їжі, радить мешканцям вугільного краю Держпродспоживслужба. Живильну вологу зі сторонніми запахами можна використовувати лише для побутових потреб.

Нормам не відповідає

На початку цього місяця жителі Слов’янська стали писати у соціальних мережах, що в їхніх оселях вода з кранів має запах гнилі та аміаку. Через тиждень про таке стали повідомляти й мешканці Краматорська, Бахмута, Дружківки, Покровська та інших міст Донецької області.

Компанія «Вода Донбасу», котра постачає живильну вологу до регіону по каналу Сіверський Донець – Донбас, визнала. що якість води погіршилася. Й пов’язано це зі зміною стану води у річці Сіверський Донець. У цьому найбільшому на Східній Україні водотоці швидко ростуть синьо-зелені водорості. А продукти їх відмирання надають воді специфічний запах.

Враховуючи такий стан технічної води з каналу Сіверський Донець – Донбас фільтрувальні станції, розташовані у містах вугільного краю, для її очищення та знезараження стали більше застосувати марганцівки та активованого вугілля.

Департамент житлово-комунального господарства Донецької облдержадміністрації повідомив, що у регіоні було відібрано проби води. Їх спрямовано на аналіз до центральних лабораторій, які знаходяться у Києві. Дослідження столичних фахівців виявили у представлених зразках наявність ароматичних сполук на кшталт бензолів і таке інше.

Біда всього навчить

Оскільки водопровідна вода на Донеччині не відповідає вимогам Державних санітарних норм та правил по запаху, регіональне управління Держпродспоживслужби застерегло жителів вугільного краю від використання живильної вологи із системи централізованого водопостачання. Її не радять споживати для приготування їжі. Хоча для побутових потреб використовувати можна. В такому випадку загрозу здоров’ю людей вода з крану не становить.

Держпродспоживслужба рекомендувала органам влади на місцях забезпечити альтернативним водопостачанням населення, школи та дитячі садочки, заклади соціального захисту населення, лікувально-профілактичні заклади. Поки комунальні служби населених пунктів міст і селищ Донбасу розгортають свою роботу у цьому напрямку, люди пристосовуються до обставин. Господарки водопровідну воду кип’ятять, відстоюють, за можливості – фільтрують. А вже потім беруть для приготування страв.

Планів громаддя

Водна проблема останніми роками часто дошкуляє Донеччині. У краї дуже обмаль підземних водних ресурсів. З артезіанських свердловин, а вони майже всі розташовані у північній частині області, добувається лише три проценти потрібного регіону обсягу живильної вологи. Основними джерелами води є річки області та вже згадуваний канал Сіверський Донець – Донбас.

Рукотворна ріка вже понад 60 років працює без капітального ремонту. Стільки ж служать й фільтрувальні станції, яких у регіоні налічується вісімнадцять. Їх обладнання вже морально та фізично застаріло й потребує заміни, бо не оновлювалося останні сорок років. Нині стан системи водопровідного господарства регіону близький до критичної межі.

З метою забезпечення населення вугільного краю якісною питною водою у достатній кількості Донецька облдержадміністрація ще чотири тому розробила програму модернізації та розвитку водопровідно-каналізаційного господарства у містах та селищах регіону. На реалізацію передбачених в ній заходів потрібно майже шість мільярдів гривень. Оскільки такої суми грошей в обласній скарбниці не знайдеться, влада краю звернулася до уряду з проханням профінансувати хоча б частину з наміченого.

Казав пан, кожуха дам

Попередня центральна влада була не дуже щедрою до потреб комунальної сфери Донеччини. Нинішнє керівництво держави на початку своєї каденції виявило увагу до водної проблеми вугільного краю. У кінці травня 2019 року Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на позачерговому засіданні розглянула заходи щодо забезпечення питною водою мешканців Донецької та Луганської областей.

Того ж місяця питання про безперебійне водопостачання Донбасу обговорювалося у президента Володимира Зеленського. Ряду міністерств та відомств було доручено підключитися до реалізації регіональної програми «Вода Донеччини». Тим вся допомога вугільному краю у вирішенні нагальної проблеми й завершилася.

Влада Донецької області взялася шукати донорів для капітальної реконструкції системи водопостачання регіону.

Микола ГУК,
Донецька область
КПУ

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...

Інші новини

У середу в деяких районах Харкова буде відсутнє водопостачання
​Як повідомили в КП «Харківводоканал», з 9:00 до 18:00 17 квітня буде припинене водопостачання в частині будинків у Немишлянському та Слоб
Харьковчанин 10 годин тому
У Харкові відновлюють рух електротранспорту
​Фахівці відновлюють рух тролейбусів і трамваїв у місті Харкові. Сьогодні, 16 квітня, на лінії вийшли тролейбуси № 12, 18 і трамваї №16 та 16А.
Харьковчанин 14 годин тому
Олег Синєгубов – про ситуацію на Харківщині станом на 13 квітня
Минулої доби російські окупанти із застосуванням артилерії та мінометів обстріляли щонайменш 20 населених пунктів Харківської області.
Харьковчанин 3 дні тому
На Харківщині діють мережеві обмеження електроенергії через масовані ракетні удари рф – Олег Синєгубов
​Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов 11 квітня розповів про оперативну ситуацію в регіоні під час ефіру телемарафону «Єдині новини».
Харьковчанин 5 днів тому
Ігор Терехов: Проблема мінної безпеки залишається актуальною для міста
​Питання очищення території Харківської області від вибухонебезпечних предметів розглянули сьогодні, 10 квітня, на засіданні Регіонального офісу міжна
Харьковчанин 6 днів тому
На перехресті вулиць Раєвської та Миколи Манойла заборонений рух транспорту
​Рух транспорту на перехресті вул. Раєвської - вул. Миколи Манойла заборонений до 19 квітня.
Харьковчанин 6 днів тому
Харківський дзюдоїст переміг на етапі кадетського Кубка Європи
Спортивное мероприятие состоялось 6 и 7 апреля в Чехии. Участие в соревнованиях приняли 580 спортсменов до 18 лет. 32 стран.
Харьковчанин 6 днів тому
Харківські фехтувальники перемогли на чемпіонаті України
​Змагання відбулися в Києві з 30 березня по 2 квітня. За підсумками чемпіонату спортсмени Харківської області здобули золоту та срібну медалі.
Харьковчанин 11 днів тому
Вакансії тижня у Харківській області
Станом на 4 квітня 2024 року, за даними обласної служби зайнятості, на Харківщині актуальні 2011 вакансій.
Харьковчанин 11 днів тому