Добкін Михайло Маркович 2006-2010

284
Добкін Михайло Маркович 2006-2010

Під його керівництвом Харків став піонером у проведенні багатьох реформ, зокрема структурних у сфері ЖКГ. Харків першим (і поки що єдиним) в Україні отримав повний комплект нагород Ради Європи (2010 р.). Серйозним здобутком стало завоювання права на проведення матчів ЄВРО-2012. Склав повноваження у зв'язку із призначенням головою Харківської обласної державної адміністрації.

Михайло Маркович Добкін (укр. Михайло Маркович Добкін; нар. 26 січня 1970, Харків, Українська РСР, СРСР) — український державний і політичний діяч. Кандидат у Президенти України 2014 року від Партії регіонів.

Голова Харківської обласної державної адміністрації (2010-2014), голова Харківської обласної організації Партії регіонів, голова адміністрації Харкова (2006-2010), народний депутат Верховної ради України IV скликання (2002-2006).

Депутат Верховної Ради України VIII скликання з 27 листопада 2014 року до 29 серпня 2019 року.

З 2022 року - диякон Української православної церкви Московського патріархату

Біографія

Михайло Добкін народився 26 січня 1970 року в Харкові в сім'ї Марка Мойсейовича Добкіна (1947—2016) та Алли Миколаївни Добкіної (нар. 1947). З 1978 по 1985 роки навчався у середній загальноосвітній школі №97 міста Харкова. У 1987 році після здобуття середньої освіти почав свою трудову діяльність на виробництві. Службу в армії Михайло Добкін проходив упродовж 1988—1990 років у військах ППО Київського військового округу. Молодший брат - Дмитро Маркович Добкін.

Кар'єра у 1990-х роках

З 1993 по 2002 рік займався приватним підприємництвом, керував бізнес-структурами: ПЗ «Прогрес-90», ПП «Інвестторгцентр» (1998—2000) та «Іст Ойл Груп» (2001—2002). 1998 року обраний депутатом до Харківської міської ради. З 1999 року є віце-президентом Харківської асоціації з міні-футболу. Здобув першу вищу освіту, закінчивши Національний університет внутрішніх справ за спеціальністю правознавство у 2002 році.

Народний депутат Верховної Ради України у 2002—2006 роках

Михайло Добкін проходить до Верховної Ради України, беручи участь як безпартійний кандидат на парламентських виборах народних депутатів 2002 року від одномандатного виборчого округу № 174. Прийшовши до парламенту безпартійним, побував у п'яти фракціях та депутатських групах: «Єдиній Україні», групі «Демократичні ініціативи , групі «Центр», фракції Соціал-демократичної партії України (СДПУ(о)) та фракції Партії регіонів. Був членом бюджетного комітету, входив до складу чотирьох тимчасових слідчих комісій та п'яти груп міжпарламентських зв'язків з парламентами інших держав. Михайлом Добкіним було зроблено 73 депутатські запити, внесено на розгляд парламенту 78 законопроектів та 34 поправки до ухвалених законів.

У 2004 році Добкін розпочав навчання у Харківському національному економічному університеті за спеціальністю «Міжнародна економіка». З 2005 року був членом Політради Партії регіонів та заступником голови Харківської міської організації Партії регіонів.

Міський голова Харкова у 2006—2010 роках

2006-2007

26 березня 2006 року стає міським головою Харкова, перемігши на виборах чинного міського голову Володимира Шумілкіна. Керував виборчим штабом Геннадій Кернес, який згодом став секретарем Харківської міської ради. За повідомленнями в пресі, невдовзі після обрання почалося масштабне протистояння з політичними опонентами, які звинувачували Добкіна та Кернеса «у злочинних зловживаннях владою, що завдають багатомільйонних збитків». До основних противників відносили губернатора Арсена Авакова та великих харківських бізнесменів Олександра Фельдмана та Олександра Протаса. У 2007 році з'явилася інформація про підготовку партією Блоку Юлії Тимошенко дострокових перевиборів київської та харківської міських рад, а також міських голів цих міст.

Скандал із передвиборним роликом

27 вересня 2007 року відео із записом того, як у грудні 2005 року готувалася передвиборча промова Добкіна, було розміщено на сайті YouTube. Ролик, що містить ненормативну лексику Геннадія Кернеса, також був показаний по телебаченню. Питання достовірності цього запису неоднозначний. Сам Добкін назвав цей ролик "частково змонтованим". У перший же день ролик на YouTube переглянули близько 120 тисяч людей, а всього на червень 2020 року здійснено понад 6,1 млн переглядів.

2008-2010

Рішення про перевибори у Києві було ухвалене Верховною радою України у березні 2008 року. Розгляд питання про перевибори у Харкові було відкладено до оприлюднення укладання парламентського комітету. На початку 2008 року Служба безпеки України передала до суду кримінальну справу щодо розтрати державних коштів у Харківській міській раді. 31 березня 2008 року судом Київського району Харкова було відмовлено у порушенні цієї кримінальної справи, на що СБУ та прокуратура подали апеляцію. До кінця 2008 року протистояння зійшло нанівець, були закриті всі раніше заведені кримінальні справи, почалося співробітництво з губернатором Арсеном Аваковим.

Восени 2008 року на найбільшому українському телеканалі "Інтер" запускався новий телепроект "Свобода на Інтері", в якому провідними п'ятничного суспільно-політичного шоу мали по черзі стати 12 відомих українських політиків. Ефір програми 21 листопада провів Михайло Добкін. Навесні 2009 року Михайло Добкін заявив, що має намір балотуватися на другий термін на посаду міського голови Харкова. При цьому йти на третій термін не планує.

У серпні 2008 року Михайло Добкін стає головою Харківської міської організації Партії регіонів. У вересні 2009 року очолює харківський міський виборчий штаб Партії регіонів для проведення президентської виборчої кампанії Віктора Януковича. При цьому також було сформовано обласний виборчий штаб, який очолив Дмитро Шенцев. У пресі повідомлялося про існування тертя між Добкіним та Шенцевим та про можливу відставку останнього. Наприкінці вересня з'явилися повідомлення, що жодних змін до кінця виборчої кампанії не вноситиметься і Дмитро Шенцев залишиться на посаді. А Михайло Добкін зробив заяву, що конфлікту не існує.

2008 року Добкін пропонував «обмінювати» харківський камінь на честь воїнів УПА, встановлений 1992 року, на пам'ятник Леніна в Івано-Франківську, але наприкінці 2009 року вирішив залишити пам'ятник на місці заради «збереження політичного спокою в регіоні».

У березні 2010 року стає переможцем 14-ї загальнонаціональної програми «Людина року-2009» у номінації «Міський голова року».

Голова Харківської обласної державної адміністрації

Указом Президента України від 18 березня 2010 року Михайла Добкіна призначено головою Харківської обласної державної адміністрації.

Під час масових акцій протесту в Україні 2013—2014 років виступав із різкою критикою Євромайдану. Опозиціонерів він назвав "виродками", а мітингувальників - "веселими клоунами". Був обурений знесенням пам'ятника В. І. Леніну у Києві та організував збір коштів на його відновлення. 19 грудня 2013 року запропонував перенести столицю України до Харкова.

Добкін активно користується Твіттером: у січні привітав учасників Євромайдану з днем народження Бандери, а під час захоплення прихильниками Євромайдану адміністративних будівель в Україні розмістив у Твіттері свою фотографію у формі бійця внутрішніх військ за підписом «хто до нас із мечем прийде, по оралу й отримає».

У період критики спецпідрозділу міліції «Беркут» опозицією Добкін прийшов на сесію Харківської облради 30 січня 2014 року в чорній футболці з написом «Беркут» та організував збір коштів на лікування міліціонерів, які постраждали в ході припинення заворушень та на нове обмундирування для правоохоронців.

Після подій в Україні в лютому 2014 року Михайло Добкін залишився одним із небагатьох глав адміністрації областей, які не подали у відставку, не усунулися від виконання своїх обов'язків і не залишив територію країни. Через численні погрози був змушений вивезти дружину та дітей до Росії.

1 лютого 2014 року обраний співголовою Всеукраїнської громадської спілки «Український фронт», який був організатором «З'їзду депутатів південно-східних регіонів України, АК Криму та Севастополя», який пройшов у Харкові 22 лютого 2014 року. З’їзд поставив під сумнів легітимність рішень Верховної Ради України та заявив, що південно-східні органи самоврядування беруть на себе відповідальність за забезпечення конституційного порядку на своїй території.

24 лютого 2014 року на мітингу у Харкові Михайло Добкін заявив про свою участь у майбутніх виборах президента України, призначених на 25 травня 2014 року.

«Виходячи з того, що йде тотальний наїзд на права російськомовного населення, приймаються закони, які ставлять під загрозу всіх, хто не сприймає фашизм і нацизм, звучать заклики без суду та слідства розправлятися з багатьма людьми, хто має відмінну від влади точку зору, я ухвалив для себе рішення балотуватися на пост Президента України під час найближчої виборчої кампанії. Це рішення остаточне. Я зробив свій вибір і, коли буде необхідно, реєструватиму всі необхідні документи» - Михайло Добкін

26 лютого 2014 року Михайло Добкін написав заяву про звільнення з посади Голови Харківської обласної державної адміністрації у зв'язку із рішенням балотуватися на пост президента України.

За деякими даними, у лютому 2014 року Михайло Добкін потрапив до списків санкцій Австрії та Швейцарії.

2 березня 2014 року виконуючий обов'язки президента України Олександр Турчинов звільнив Михайла Добкіна з посади голови Харківської обласної державної адміністрації та призначив замість нього Ігоря Балуту.

Президентські вибори 2014

24 лютого 2014 року заявив про те, що балотуватиметься на пост Президента України на найближчих виборах. 28 березня Центральна виборча комісія зареєструвала Добкіна кандидатом у президенти як самовисуванця. Того ж дня його кандидатуру підтримали представники 21 парторганізації Партії регіонів, окрім запорізької та кіровоградської.

З'їзд Партії регіонів, що відбувся 29 березня 2014 року, проголосував за висунення Михайла Добкіна як єдиного кандидата в президенти України від Партії регіонів. За його кандидатуру проголосували 315 делегатів.

На з'їзді партії Михайло Добкін заявив, що має намір відновити повномасштабні відносини з Росією, обіцяв повернути Крим Україні, а провину за анексію Криму Росією поклав на чинну владу. 31 березня 2014 року Центральна виборча комісія зареєструвала М. М. Добкіна кандидатом у президенти України.

У програмі Михайла Добкіна, представленої до Центрвиборчкому України, була актуальна для південного сходу України пропозиція про федералізацію. Однак у ході передвиборчої кампанії кандидат фактично відмовився від цього: «Задля об'єднання суспільства я уникаю федералізації до унітарної системи». Крім того, у програмі містилися обіцянки закріплення статусу російської мови, створення єдиного гуманітарного простору з Росією, входження до Митного Союзу, скасування пенсійної реформи.

9 квітня 2014 року Михайло Добкін прибув до Луганська, охопленого масовими акціями протесту проти нової української влади та виступаючої за федералізацію країни. Люди негативно зустріли кандидата у президенти, який запропонував їм здатися та піти на переговори з владою. Добкіна закидали презервативами, курячими яйцями, порожніми пляшками та сміттям. Під крики «Зрадник!» та «Ганьба!» він добіг до машини і залишив електорат.

Після президентських виборів

15 вересня Михайло Добкін повідомив, що не братиме участі у майбутніх парламентських виборах як за партійними списками (через відмову від участі в них «Партії Регіонів», головою Харківського відділення якої він є), так і мажоритарним округом.

На парламентських виборах 25 жовтня 2014 року обрано депутатом Верховної Ради України VIII скликання від виборчого об'єднання «Опозиційний блок» (№3 у списку). Член комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Наприкінці березня 2015 року отримав посаду віце-прем'єра з реформи місцевого самоврядування у тіньовому кабінеті міністрів, створеному партією «Опозиційний блок».

На регіональних виборах у жовтні 2015 року ЦВК відмовилася реєструвати Добкіна під першим номером у списку кандидатів у депутати Харківської обласної ради від «Опозиційного блоку».

3 жовтня 2017 року Михайло Добкін заявив про вихід зі складу фракції «Опозиційний блок». Таким чином, депутат висловив незгоду з тим, що частина депутатів і керівництво партії проголосували за підтримку закону про судову реформу.

Переїзд до Києва та спроби повернення у політику

9 січня 2018 року Добкін заявив про рішення переїжджати жити до Києва.

20 лютого 2018 року Добкін оголосив про реєстрацію нової політичної партії «Християнські соціалісти».

25 грудня 2018 року включено до списку українських фізичних осіб, проти яких російським урядом запроваджено санкції.

На парламентських виборах 2019 року було включено до списку партії Опозиційний блок — Партія миру та розвитку (15 місце) та висунутий нею кандидатом у мажоритарному окрузі № 178 у Харківській області (Балаклійський, Барвінківський, Близнюківський, Первомайський район із містом Першотравневий). За підсумками виборів посів третє місце (16,20 %, 10 615 голосів), поступившись Олександру Литвинову (Слуга Народу, 31,75 %, 20 806) та самовисуванцю Анатолію Русецькому (29,58 %, 19383).

16 червня 2020 року висловлював бажання брати участь у виборах міського голови Києва, запланованих на 25 жовтня.

23 вересня 2020 року подав документи на реєстрацію кандидатом на посаду Харківського міського голови. Під час свого інтерв'ю на телеканалі НАШ він заявив, що зніме свою кандидатуру, якщо Геннадій Кернес повернеться до Харкова. Перший заступник Кернеса Ігор Терехов розкритикував такі дії Добкіна. 4 жовтня 2020 Добкін зняв свою кандидатуру, прокоментувавши це тим, що Кернес нібито йде на поправку. Після смерті Кернеса Михайло Добкін виступив із різкою критикою його колишньої команди на чолі з Ігорем Тереховим.

У червні 2021 року створив власний суспільно-політичний проект «Наш дім – Харків» для участі у позачергових виборах Харківського міського голови, призначених на 31 жовтня.

На позачергових виборах харківського міського голови балотувався як самовисуванець, його кандидатуру підтримала «Опозиційна платформа – За життя» та громадська організація «Харків – наш дім». 1 листопада 2021 року міська територіальна виборча комісія оголосила результати виборів, за якими Михайло Добкін посів 2-е місце набравши 28,4 % при рекордно низькій явці (28,29 %), тим самим поступившись своєму головному опоненту Ігорю Терехову (який отримав 50,6 %). Наступного дня поліція відкрила кримінальне провадження щодо фальсифікацій протоколів на низці ділянок на користь Терехова. Добкін у свою чергу оголосив про те, що не визнає результатів виборів і подасть до суду на Ігоря Терехова.

Після вторгнення Росії в Україну 2022 року Михайло Добкін у Instagram висловився на підтримку Зеленського і заявив, що Харків «стирають з лиця землі». Також Добкін повідомив, що його будинок було пошкоджено снарядом.

За інформацією сайту Харківської єпархії, Михайло Добкін закінчив Харківську духовну семінарію, і 7 квітня 2022 року у Благовіщенському соборі митрополит Харківський та Богодухівський Онуфрій висвятив його у сан диякона.

У червні Ігор Стрєлков заявив, що за місяць до початку вторгнення Росії в Україну 2022 року 5-та служба ФСБ вела переговори з Добкіним про можливість створення на території Харківської області так званої «Харківської Народної Республіки».

Кримінальне переслідування

27 лютого 2014 року СБУ розпочала стосовно Михайла Добкіна розслідування за частиною 2 статті 110 Кримінального кодексу України («Зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України, вчинене представником влади»).

10 березня його викликали на допит до Києва. Після допиту в Генеральній прокуратурі України Михайла Добкіна заарештували і помістили до слідчого ізолятора. 11 березня суд вибрав запобіжний захід у вигляді «часткового» домашнього арешту терміном на 2 місяці (він має знаходитися вдома в Києві щодня з 14:00 до 9:00). 3 квітня домашній арешт було замінено на «особисте зобов'язання».

30 серпня адвокат Михайла Добкіна Юлія Плетньова повідомила про закриття кримінальної справи через «відсутність складу злочину в його діях».

15 вересня 2016 року співробітники Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України намагалися провести обшук у будинку, який належить матері Михайла Добкіна. Проте з огляду на те, що в цьому будинку прописаний Михайло Добкін, він є недоторканним як житло народного депутата України.

13 липня 2017 року Верховна Рада України проголосувала більшістю голосів за позбавлення М. М. Добкіна депутатської недоторканності, його затримання та арешт. Суть претензій Генеральної прокуратури України до М. Добкіна зводиться до того, що він, як міський голова Харкова, за версією слідства, допоміг своїм знайомим керівникам будівельних фірм отримати землю. При цьому фірми були оформлені не як підприємства, а як житлові кооперативи, що дозволило їм не сплачувати податок на землю. Збитки попередньо оцінюють більш ніж у 200 млн. гривень.

Нагороди

  • Орден «За заслуги» І ступеня (5 липня 2012 року) – за значний особистий внесок у підготовку та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, успішну реалізацію інфраструктурних проектів, забезпечення правопорядку та громадської безпеки під час турніру, підвищення міжнародного авторитету Української держави, високий професіоналізм.
  • Орден «За заслуги» ІІ ступеня (23 серпня 2011 року) — за значний особистий внесок у становлення незалежності України, утвердження її суверенітету та міжнародного авторитету, заслуги у державотворчій, соціально-економічній, науково-технічній, культурно-освітній діяльності, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові.
  • Орден «За заслуги» ІІІ ступеня.
  • Орден Дружби (Росія, 29 жовтня 2010 року) – за великий внесок у розвиток та зміцнення відносин дружби та співробітництва між Російською Федерацією та Україною.
  • Орден рівноапостольного князя Володимира Української Православної Церкви Московського патріархату.
  • Почесна грамота Кабінету Міністрів України (26 грудня 2003 року) – за вагомий особистий внесок у формування системи ефективної та політично відповідальної влади та здійснення соціально-економічних реформ.
  • Почесний громадянин Харкова (з травня 2013 року).